Relaterade nyheter interiör trä

Att tänka på vid tapetsering

Att tapetsera är ett enkelt sätt att förändra ett rum på eller att göra det lite finare, lite snyggare. En del tänker att det är svårt att göra på egen hand, men lite träning samt kunskap gör jobbet lätt. Här kommer en del tips kring tapetsering.

Tapetåtgång

De vanligaste är att en tapetrulle är 10 m lång och 53 cm i bredd. Vid en takhöjd på 2,40 m, som är det som de flesta har så får du ut 4 våder per rulle och cirka 3 våder om den behöver mönsterpassas. 

Viktiga verktyg

Det är bra att ha rätt verktyg hemma då du ska tapetsera. Det gör jobbet både enklare och roligare. Bland annat kan du behöva detta:

 • Vattenpass eller lod – för raka och snygga uppsättningar
 • Blyertspenna – för anteckningar och passmärken på tapeter
 • Tumstock – så du håller måttet
 • Stållinjal – för att kunna skära rakt
 • Lim 
 • Hink – att ha limmet i
 • Roller – används till att lägga på lim på väggar och till vissa vävtapeter
 • Pensel – för att lägga på lim på ställen där det är svårt att komma åt.
 • Tapetsvamp – används för att torka bort överflödigt lim
 • Tapetkniv
 • Tapetborste eller tapetspackel – verktyg för att släta ut luftbubblor i tapeterna.

Det kan också vara bra att ha spackel och spackelspade, för förarbetet samt ett tapetbord, även om golvet funkar.  

Förarbete

Innan du kan tapetsera så bör du förbereda väggarna. Grundregeln för all tapetsering är att underlaget måste vara torrt, jämnt och fast. Du kan komma att behöva ta bort tidigare tapeter, spackla ojämnheter med mera. Förarbetet lägger grunden för att det blir en bra tapetsering. För bra tips kring tapetsering och andra saker inom bygg och inredning, besök www.bygg-int.se

Tapetsera

När du ska tapetsera, börja med att lägga tapeten på ditt tapetbord. Är det mönster, kolla av mönsterpassning. Sedan är det dags att mäta.  Lägg till 10 cm extra i marginal. Om väggen till exempel är 2,60, ska du skära vid 2,70. Lägg tapeten kant-i-kant med tapetbordet på ena sidan. Sedan skär du en våd. Beroende på typ av tapet så sätter du lim på tapeten, eller direkt på väggen. Sedan är det dags att sätta upp våden. Loda så att tapetvåden blir rak. Sätt upp första våden på väggen. Stryk med vävskrapa eller borste så den fäster. Nästa våd sätter du kant i kant med den första och fortsätter sedan tills slutet av väggen. Se till att torka bort limrester samt skär rent runt kontakter och lister med rakblad.

2 Aug 2020

Den första januari 2010 genomförde Gapro ett namnbyte till Södra Interiör. Vår nya hemmsida är nu uppe och har adressen www.sodrainterior.com. Södra Interiör (tidigare Gapro) producerar golv, panel, listverk, limträskivor och interiörprodukter av trä och är marknadsledande i Skandinavien inom sitt segment. I samband med namnbytet gjorde vi en satsning på att lansera interiörprodukter av lövträ till konsumenter.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen: