Relaterade nyheter interiör trä

Funderar du på att bygga en bastu?

Drömmer du om en egen bastu i Västerås? Varför då inte satsa på att bygga en? Det går att bygga bastu på olika sätt och i olika material. Det vanliga är att man har en bastu i trä, men det finns även de med glasdetaljer. Det går att ha din bastu i ditt hus, som kanske i källaren så väl som du kan bygga bastu ute fristående. De träslag som är vanligast att bygga och ha som väggar är gran och asp. Sedan behöver du så klart ett aggregat med. Storleken på rummet avgör effekten på bastuaggregatet. Är rummet 2x2 meter och två meter högt behövs ett aggregat med cirka åtta kilowatts effekt. 

Installera el i bastun

Även om du kan göra det mesta själv när det gäller att bygga en bastu, så måste installationen av aggregatet göras av en behörig elektriker. Du kan däremot förbereda rördragning fram till aggregatet när du sätter bastupanelen, samt installera de flesta typer av belysning. LED är ett bra alternativ. 

Mått för bastu

När du ska bygga bastu så är ett bra breddmått ca 200 cm så att det går att ligga ned på laven. Varje person behöver minst 0,8 kvm i bastun och ca 60 centimeter yta att sitta på. Sedan får inte takets höjd vara under 190 cm. 

Tänk även på saker som golv och avlopp samt ventilation. Du bör även ha kkoll på luftspalt och fuktspärr.

Om du inte är särskilt händig så tar det tid att bygga en bastu. Ett bra alternativ är att köpa en färdig byggsats då den är komplett med färdiga moduler

22 Feb 2021

Den första januari 2010 genomförde Gapro ett namnbyte till Södra Interiör. Vår nya hemmsida är nu uppe och har adressen www.sodrainterior.com. Södra Interiör (tidigare Gapro) producerar golv, panel, listverk, limträskivor och interiörprodukter av trä och är marknadsledande i Skandinavien inom sitt segment. I samband med namnbytet gjorde vi en satsning på att lansera interiörprodukter av lövträ till konsumenter.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen: