Relaterade nyheter interiör trä

Ta hand om ditt trägolv

Trägolv är vackert att se på så väl som det är skönt att gå på. Det gäller bara att ta hand om dem, så att de håller sig fräscha längre. Trägolv kan åldras på ett fint sätt och det går att leva med ett eller annat hack i dem. Om de börjar bli allt för slitna, så kan man dock slipa dem. Här kan du läsa tips gällande golvslipning. För att sköta trägolvet, så ska du göra olika beroende på om ditt golv är oljat eller lackat. Det bästa oavsett är att ha torra städmetoder som man säger. Om du måste skura så görs det med en hårt urvriden mopp. Det får inte komma allt för mycket vatten på ditt trägolv. Generellt är det alltså bättre att dammsuga före du våttorkar.

Slipa golvet

Att slipa trägolv går bra, men inte hur många gånger som helst. Är det ett massivt golv du har, minst 25 mm tjockt, så går det att slipa flera gånger om. Men är det ett parkettgolv så är det slitskiktets tjocklek som avgör hur ofta du kan slipa det. En 15 mm parkett går bra att slipa mellan 3-5 gånger medan tunna fanérgolv inte går att slipa om alls.

Håll smuts och grus borta

För att skydda dina trägolv är det bra att se till att stoppa smuts och grus redan i hallen med en bra matta. Annars kan du få med det in i huset och det repar och gör fula hack i golvet. Sedan så lönar det sig även att sätta möbeltassar på alla dina tunga möbler. Även om de kanske inte flyttas så ofta så är det så att när du väl gör det så kan de repa golvet.

Det är även bra att ytbehandla trägolven. Det går att göra på olika sätt. Det går att lacka dem, olja dem eller göra en såpbehandling. Dock kräver dessa olika ytbehandlingar olika sorters skötsel. Det som de alla har gemensamt är att du bör företrädesvis städa med torra metoder. Dammsug ofta och, när det behövs, torka med en knappt fuktig mopp.

5 Jun 2020

Den första januari 2010 genomförde Gapro ett namnbyte till Södra Interiör. Vår nya hemmsida är nu uppe och har adressen www.sodrainterior.com. Södra Interiör (tidigare Gapro) producerar golv, panel, listverk, limträskivor och interiörprodukter av trä och är marknadsledande i Skandinavien inom sitt segment. I samband med namnbytet gjorde vi en satsning på att lansera interiörprodukter av lövträ till konsumenter.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen: