Relaterade nyheter interiör trä

Tapetseringtips

Funderar du på att tapetsera om där hemma, eller göra renoveringar. Allt om bygg finns på nätet med bra information om det mesta. Här i detta inlägg tänkte vi ge ett antal bra tips som kan vara bra i samband med att du ska sätta upp nya tapeter. 

Det första du bör göra, innan du sätter igång med tapetseringen är att ha rätt verktyg hemma. Du behöver bland annat ha, roller, tapetavrivare, skärlinjal, skärkloss, vattenpass, tumstock, tvättsvamp och tapetlim. Sedan så är det även bra att ha tapeterna hemma med. Det är bra att du i förväg räknat ut hur många rullar det kommer att gå åt.

Om det redan sitter tapet på väggen så kan du i de flesta fall tapetsera över den. Se bara till att spackla och slipa bort ojämnheter först.

När du ska sätta upp tapeten så är det viktigt att du har rätt lim för just din tapet. Det brukar finnas limrekommendationer på tapetrullens etikett. Använd en tapetavrivare för att skära av papperstapeter mot taket och golvsockeln. Byt rakblad ofta då ett slött blad lätt trasar sönder tapeten.

Olika tapeter

Det finns tapeter i olika material. Väljer du papperstapet så ska dessa sättas upp genom att du först applicerar tapetlim på tapetens baksida, låta våden ligga och dra i några minuter för att slutligen fästa den på väggen. Väljer du däremot den som heter non-wowen, som är vanligt idag så limmar du istället direkt på väggen och inte på våden.

Det finns även möjligheter att beställa dina egna foton som fototapet eller köpa färdiga motiv. Många fototapeter är av typen non-woven, och det finns även självhäftande fototapeter.

Andra material på tapet är vinyl, då är det ett av plast och en baksida av papper eller non-woven. Sedan finns även strukturtapet eller grängtapet, som då har ett skrovligt mönster.

Du har även textiltapeter, glasfiberväv samt våtrumstapeter.

När du väljer tapetsort så är det enklast att välja tapet av typen non-woven. Särskilt om du är så att säga amatör på att tapetsera. De är mycket enklare att tapetsera med.

Vilket är det vanligaste felet amatörer gör när de tapetserar?

Ett mycket vanligt fel många gör är att inte göra tillräckligt bra med underarbete. Om man fuskar med att spackla eller annat underarbete som att ta bort gammal löst sittande tapet, blir slutresultatet inte bra. Ett annat fel är att man använder för gammalt eller fel sorts lim.

5 Dec 2020

Den första januari 2010 genomförde Gapro ett namnbyte till Södra Interiör. Vår nya hemmsida är nu uppe och har adressen www.sodrainterior.com. Södra Interiör (tidigare Gapro) producerar golv, panel, listverk, limträskivor och interiörprodukter av trä och är marknadsledande i Skandinavien inom sitt segment. I samband med namnbytet gjorde vi en satsning på att lansera interiörprodukter av lövträ till konsumenter.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen: